
In fiecare an, in perioada 1-7 august, in toata lumea se celebreaza ALAPTAREA. Este "Saptamana Internationala a Alaptarii"!
Alaptarea este foarte importanta pentru sanatatea copilului, este cea mai buna modalitate de a oferi nou-nascutilor hrana necesara pentru crestere si dezvoltare. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva a copilului pana la 6 luni si continuarea acesteia cu introducerea treptata a alimentatiei complementare pana la doi ani si mai mult.
In afara de beneficiile imediate pentru copii, alaptarea contribuie la o viata sanatoasa pentru intreaga ei durata. Astfel, adolescentii si adultii sunt mai putin predispusi la obezitate, diabet de tip 2 si poseda performante mai bune la testele de inteligenta. Alaptarea aduce beneficii si mamelor, cum ar fi: reduce riscul aparitiei cancerului de ovar si de san, previne depresia postnatala, ajuta la refacerea uterului, ajuta mama sa revina la greutatea ideala, etc.
Mit sau realitate?
Mit 1: Consumul de bere creste lactatia mamei – FALS
Alcoolul consumat de mama in perioada alaptarii poate ajunge rapid in laptele matern, afectand astfel copilul. Cantitatea de alcool consumata de mama influenteaza cantitatea de alcool din laptele matern. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie pe perioada alaptarii, adica o singura bautura alcoolica pe zi. Studiile facute in domeniu arata ca o cantitate redusa de alcool nu prezinta riscuri, insa este contraindicat consumul unei cantitati mai mari.
Bineinteles, cea mai sigura optiune este ca mama sa nu consume alcool deloc in timpul alaptarii, astfel incat sa nu isi expuna bebelusul la eventualele riscuri.
Ideea ca berea creste lactatia provine de la o serie de studii care au aratat ca o polizaharida din orz poate duce la cresterea lactatiei, orzul fiind utilizat la fabricarea berii.
Consumul de bere asociat cu stimularea lactatiei este un simplu mit si trebuie tratat ca atare – nici berea, dar nicio alta bautura alcoolica nu stimuleaza lactatia, ba dimpotriva, o inhiba.
Copiii alaptati ai caror mame consuma alcool in cantitate excesiva pot prezenta: agitatie, slabiciune, modificari cognitive si motorii, etc.
Mit 2: Cand alaptezi nu ramai Insarcinata – FALS
Fie ca nasti natural sau prin cezariana, menstruatia se va instala din nou abia dupa cateva saptamani si va fi iar regulata abia dupa 6 luni. Asadar, este important sa adopti o metoda de contraceptie eficienta, mai ales ca nu este indicat sa ramai insarcinata macar un an dupa nastere.
Este total gresit sa crezi ca fertilitarea lipseste si femeile nu pot ramane insarcinate cand alapteaza.
Specialistii in planificare familiala si ginecologii afirma ca ovulatia poate aparea la 6-8 saptamani de la nastere.
Mit 3: Cantitatea de lapte depinde de marimea sanilor - FALS
Ai sanii mici si esti ingrijorata de cantitatea laptelui matern pe care o vei avea dupa nastere? Poti sa stai linistita pentru ca laptele matern se produce dupa cerere si oferta. Corpul stie sa produca cantitatea de lapte de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta in functie de varsta lui si de etapa de crestere. Laptele matern nu este la fel de la o luna la alta deoarece acesta se produce cu nutrienti diferiti si in cantitati diferite, astfel incat sa acomodeze stadiile de dezvoltare ale bebelusului.
Indiferent de marimea sanilor, vei produce cantitatea de lapte de care bebelusul tau are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.
Mit 4: Bebelusul are nevoie si de apa cand este foarte cald - FALS
Laptele matern contine toata apa de care are nevoie un nou-nascut. Astfel, apa se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni, odata cu inceperea diversificarii.
Pana la 6 luni, bebelusul nu are nevoie nici de apa, nici de ceai. Laptele matern hidrateaza cel mai bine.
Organizatia Mondiala a Sanatatii se declara impotriva consumului de apa de catre bebelusii mai mici de 6 luni chiar si in zilele foarte calduroase. Asta, pentru a preveni infectiile si malnutritia.
Mit 5: Pe perioada alaptarii, nu ai voie sa mananci fructe si legume crude ca sa nu aiba bebelusul colici – FALS
Alaptarea nu este o boala, este o etapa fiziologica, mama poate consuma orice aliment, dar cu moderatie. Mama care alapteaza poate avea o dieta variata si echilibrata, urmarind eventualele efecte asupra copilului.
Specialistii considera astazi ca o femeie care alapteaza poate manca aproape orice, cu moderatie. S-a constatat ca anumite alimente sunt mai susceptibile de a declansa anumite reactii la nou-nascut – de la agitatie, la alergii. Fii atenta la produsele lactate (proteina din lapte trece in laptele matern si poate declansa reactii la sugar), preparatele din soia, fructe de mare, nuci, alune si citrice. Broccoli, varza si mazarea erau pe lista de alimente contraindicate in alaptare, pentru ca se presupunea ca pot da colici bebelusilor, dar componentele care cauzeaza balonarea nu se transmit in laptele matern. Chiar daca tu te balonezi, bebelusul nu este afectat, spun medicii, care, mai nou, recomanda si aceste alimente, bogate in nutrienti necesari pentru nou-nascut.