Copiii si animalele de companie

_AM23454-2

Dupa noua luni de asteptare, urmate de miracolul nasterii, sunteti, in sfarsit, fata in fata cu bebelusul vostru.

Primul an din viata unui copil este cea mai importanta perioada din dezvoltarea lui. Orice copil are propriile lui caracteristici si propriul sau ritm de dezvoltare, caruia nu-i corespunde exact o schema de comportare.

Prezenta unui animal de companie in viata celui mic il poate ajuta pe acesta sa dezvolte numeroase abilitati:

  • usurinta in a initia si a mentine contacte sociale;
  • dezvoltarea capacitatilor empatice;
  • copilul invata ce inseamna sa fii responsabil (a hrani, a adaposti, a asigura curatenie si siguranta);
  • cresterea increderii in sine;
  • dezvoltarea motricitatii (alearga alaturi de el, il hraneste, ii da apa, il perie);
  • dezvoltarea sanatoasa a sistemului imunitar al copilului (s-a demonstrat ca acei copii care au locuit cu un animal cu par in primul an de viata au suferit de mult mai putine alergii decat ceilalti copii).

Un copil care are acasa un animal este mai fericit, nu se simte niciodata singur si nu se pune problema de anxietate sau depresie. El se va distra cand animalul lui va invaṭa anumite deprinderi, va exersa alaturi de animal si va percepe ca un succes orice joc sau activitate impreuna.

Parintii sunt totusi sfatuiti sa aleaga un companion potrivit. Un animal agresiv sau unul exotic, greu de ingrijit, ar putea transforma experienta intr-una neplacuta.

Masuri de prevenire a imbolnavirii

Pericolele reprezentate de catre animale se pot tine, in mare parte, sub control printr-o igiena stricta si o conduita corecta:

  • orice animal tinut in casa trebuie deparazitat, vaccinat si dus la controale periodic;
  • copiii nu au voie sa se apropie de animal daca acesta s-a imbolnavit, chiar si de ceva minor;
  • dupa fiecare repriza de joaca, copiii trebuie dusi sa se spele pe maini riguros;
  • cei mici trebuie invatati sa nu imparta niciodata mancarea cu animalele din casa;
  • copiilor trebuie sa le explicati de ce este important, intr-o casa in care traieste un caine sau o pisica, sa nu manance ce le-a cazut pe jos, chiar daca pare curat. Daca sunt prea mici sa inteleaga, trebuie supravegheati permanent sa nu manance nimic de pe jos;
  • nu este deloc indicat ca animalele sa aiba acces in bucatarie sau in zonele de depozitare a mancarii;
  • copiii nu trebuie lasati sa se joace cu animalele nesupravegheati; cele mai multe zgarieturi sau muscaturi se intampla pentru ca cei mici nu realizeaza cand animalele devin prea entuziasmate sau prea enervate.

Mai important este faptul ca micutii se ataseaza foarte mult de animale, sunt marcati de aparitia in viata lor cat si de pierderea lor. Trebuie sa tratati in consecinta cu simt de raspundere cum alegeti sa fie atat intrarea cat si separarea de acestea. O trauma din lipsa de preocupare a parintelui pentru starea emotionala a copilului in situatii de pierdere poate avea efecte negative mult timp asupra acestuia.

Ce animale sunt recomandate copiilor?

Animalele de companie sunt pentru copii un partener perfect de joaca si o metoda buna pentru a descoperi lumea si de a invata lucruri noi.

Alegerea unui animal de companie depinde de foarte multi factori, indeosebi de varsta copilului. Din punct de vedere psihologic un copil are nevoie sa relationeze, sa interactioneze cu animalul de companie, de aceea cele mai recomandate sunt pisicile, cateii si porcusorii de Guineea.

Animalele de companie raman una dintre marile bucurii ale vietii. Rolul animalelor de companie este sa ne invete sa iubim, nicidecum sa substituie iubirea!