Mirosul de bebelus, mai frumos decat orice parfum din lume

_DSC0150

De ce miros bebelusii atat de bine?

Mirosul bebelusului este atat de special incat iti ramane intiparit in minte ani si il identifici cu usurinta in casele in care tocmai a aparut pe lume un nou membru.

Daca esti atrasa de nevoia de a mirosi capsorul unui nou-nascut, este de inteles.

Indiferent de ceea ce determina acest parfum specific al nou-nascutilor, se pare ca totul face parte din planul naturii de a ne face sa ne indragostim pe loc de bebelusii care depind in totalitate de noi.

Este atat de atragator incat multe firme de cosmetice si parfumuri au incercat sa reproduca, fara sau cu relativ succes, mirosul acesta. Un demers sortit esecului inca de la inceput, pentru ca fiecare bebelus vine pe lume cu formula chimica perfecta, croita pentru fiecare parinte in parte, cu mecanismul unic care il face sa stabileasca inca din primele secunde legatura cu familia.

Insa aceasta atractie „universala” pentru mirosul de bebelus ne face sa ne intrebam: Ce anume determina acest parfum unic al bebelusului nou-nascut?.. Se pare ca nimeni nu stie exact.

George Preti, analist chimic doctorand la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, spune ca o teorie ar fi ca acest miros specific este cauzat de chimicalele secretate de glandele sudoripare ale bebelusului. Avand in vedere ca acest miros specific nu tine decat cateva saptamani, Preti sustine ca poate fi influentat de metabolismul bebelusului, care se schimba in momentul in care bebelusii sunt alaptati si nu se mai hranesc prin cordonul obilical.

Preti spune ca acest parfum ajuta mama sa isi recunoasca bebelusul si sa creeze acea legatura dintre ea si nou-nascut. Cerecetarile au aratat ca atunci cand o mama isi miroase bebelusul, centrul placerii din creier se activeaza. In traducere libera, asta inseama ca „mama natura” vrea ca proaspata mamica sa se simta rasplatita atunci cand isi petrece timpul alaturi de bebelusul ei.

O alta posibilitate este ca parfumul nou-nascutului este dat de invelisul albicios si usor cerat al bebelsului care a trecut prin „canalul de nastere”. Desi bebelusul este spalat imediat dupa nastere, parfumul persista pe pielea acestuia.

Cand te uiti in ochii senini ai bebelusului tau, cand ii vezi zambetul molipsitor, nu ai cum sa nu simti ca ti se topeste inima.

Bebelusul tau miroase a iubire! Da!